4 ms·
What's illegal? Stopping in an intersection? Or exiting the intersection on red? The light would be red on exiting the intersection unless cars are illegally en
by fjsolwmv 9y ago
What's illegal? Stopping in an intersection? Or exiting the intersection on red?
The light would be red on exiting the intersection unless cars are illegally entering the intersection on yellow when they should be stopping because they weren't speeding and have time to stop.
- WillPostForFood 9y agoEntering an intersection on yellow isn’t illegal in Washington, California, Texas, or any state that I am aware of.
- klibertp 9y agoAh, ok, that explains it... It is illegal to enter an intersection on yellow in most of Europe, I think. The yellow light is for driving off of intersection, is what I've been taught. It's only allowed to enter the intersection if you're going really fast and the light turns when you're really close to the intersection, but even then the cops are likely to question you if they see it.
- arrrg 9y agoThat‘s not the case at all in Germany (most of all because you cannot even see the lights anymore once you entered the intersection since in Germany they are at the beginning of the intersection, not the opposite end). Which European country are you talking about? In driving school I was taught to generally be ready to brake when approaching a light, but to also then pick a reasonable point of no return (depending on speed, maybe a couple dozen meters before the light) beyond which I would not be braking, no matter what the light does. That way braking should never ever feel anything close to emergency braking you do when there‘s an actual unforeeen obstacle. It should always be smooth. Also, when making a left turn at an intersection in Germany you drive into the intersection and then you wait for the oncoming traffic to clear. At this point you cannot even see the lights. The only thing that is relevant for you is to wait for oncoming traffic to clear up (or if you obviously see they have stopped since the light has since turned red and have verified optimally by eye contact that you are free to go). Other traffic from left and right obviously have to wait until you have cleared the intersection even if they have a green light.
- vkou 9y agoIt's illegal to enter an intersection if you're unable to immediately leave it. So, if you don't have a clear left turn, you're supposed to sit behind the white line. Likewise, it's illegal to enter an intersection, going straight, when there isn't enough space in your lane, for the back of your car to clear the intersection. Doesn't stop people, though.
- bdhess 9y agoYour first point is not true, at least not where I live. It is legal to enter an intersection to prepare to make a left turn before oncoming traffic has cleared. This very scenario is spelled out in the NYS drivers manual— see the second example under “right of way”. [0] [0] https://dmv.ny.gov/about-dmv/chapter-5-intersections-and-turns#rgh-way https://dmv.ny.gov/about-dmv/chapter-5-intersections-and-tur...
- cge 9y agoAt least in Los Angeles, this is not only legal but, in many cases, the only legal way to make a left turn.
- vkou 9y agoIt may be legal in LA or NY, but in Washington, it is not legal. > RCW 46.61.202 says "no driver shall enter an intersection or a marked crosswalk or drive onto any railroad grade crossing unless there is sufficient space on the other side of the intersection, crosswalk, or railroad grade crossing to accommodate the vehicle he or she is operating without obstructing the passage of other vehicles..." Some people bring out the following passage to be in conflict with it, but I strongly disagree. > RCW 46.61.190, which says drivers must stop at a marked stop line or "at the point nearest the intersecting roadway where the driver has a view of approaching traffic on the intersecting roadway before entering the roadway, and after having stopped shall yield the right-of-way to any vehicle in the intersection or approaching on another roadway so closely as to constitute an immediate hazard..." The 'intersecting roadway' obviously refers to the crossing street, not the lane you want to turn into. Therefore, if you can see oncoming traffic without pulling into the intersection, then crossing past the white line, and waiting there is illegal.